Veertigdagenboekje 40 dagen met God over ‘ontmoeting’

De veertigdagen- of lijdenstijd is traditioneel een tijd van bezinning. Veel mensen laten iets staan – alcohol, suiker, vlees – of besteden minder tijd aan televisie of sociale media. ‘Dat geeft ruimte om God en elkaar te ontmoeten’, schrijft het NBG in het gratis boekje ‘40 dagen met God’ voor de veertigdagentijd. Ook heeft het NBG voor die periode een paasproject voor kinderen.

Het boekje ‘40 dagen met God’ laat lezers stilstaan bij tien Bijbelverhalen over ‘ontmoeting’. Van elk van deze tien verhalen worden vier aspecten belicht, dus je doet vier dagen over elk verhaal. ‘Zo kun je diepere lagen in de Bijbelverhalen ontdekken, maar ook in jezelf’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Bijbelgenootschap en betrokken bij het boekje. ‘Zelf werd ik bijvoorbeeld geraakt door het verhaal over Jezus en de overleden zoon van de weduwe, dat Bram van de Beek heel fijnzinnig toelicht.’ Ook vind je in het boekje persoonlijke ervaringen van enkele Bijbellezers uit de hele wereld. ‘40 dagen met God’ is gratis aan te vragen via: bijbelgenootschap.nl/lees-de-bijbel/40dagen.

Het NBG heeft voor de veertigdagentijd ook een Bijbel Basics project voor kinderen in de kerk én thuis. Het thema is: ‘Met vallen en opstaan – Met Petrus op weg naar Pasen’. Anne-Mareike Schol-Wetter: ‘Petrus wil graag Jezus volgen. Maar wanneer Jezus’ sterven dichterbij komt, vindt hij het moeilijk worden om met Jezus mee te blijven gaan. Toch leert Petrus, met vallen en opstaan, Jezus’ volgeling te zijn. Aan de hand van dit verhaal kunnen kinderen ontdekken waarin ze al dan niet op Petrus lijken.’

Webinar en workshop

Voor kinderwerkers of onderwijspersoneel met interesse in het Bijbel Basics paasproject is er een webinar op 15 januari om 20.00 uur, gegeven door kinderwerkspecialist Lucré de Man-van Putten en redacteur Ageeth de Ruiter. Zij lichten het thema toe en bespreken hoe je het materiaal kunt gebruiken in jouw kerk. Aanmelding gaat via deze link. Kun je die avond niet? Meld je dan toch aan, dan ontvang je een link om terug te kijken.

Kerken kunnen bij het NBG ook een workshop aanvragen over Bijbel Basics. De mogelijkheden hiervoor zijn niet onbeperkt, dus als je dit overweegt, neem dan tijdig contact op via de site.